Търси
Filters
Close

ВИТАМИНИ

Витамините са органични химични вещества съдържащи въглерод, водород и кислород. Тези съединения са открити във всички живи същества. Съдържат се предимно в плодовете и зеленчуците, месата, яйцата, ядките и растенията. Витамините са от съществено значение за оптимално здраве на човека. Тези малки съединения изпълняват хиляди функции в организми и влияят върху растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Потребностите от витамини са по-големи при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др. Има 13 витамини и по- точно: витамини А, С, D, Е, К и витамини от В група (тиамин(В1), биотин(В7), пантотенова киселина(В5), рибофлавин(В2), ниацин(В3), пиридоксин(В6), фолиева киселина(В9) и цианокобаламин(В12). Витамините са класифицира в две групи: водоразтворими(В,С) и мастно разтворими (А,D,E,K), което е свързано с начина по който се абсорбират в тънките черва. Недостигът или липсата на витамини води до болестни състояния — хиповитаминоза и авитаминоза. Важно е да се отбележи, че прекомерния прием на някои витамини може да има негативни ефекти върху здравето- хипервитаминоза. При приема на витамини човек трябва да отчита и тяхното съдържание в други източници като храна, хранителни добавки, заместители на хранене, напитки или барове.
Виж като
Сортирай по
Покажи на страница